Verslag EuroBirdWatch 30 september 2023

Kort verslag van Hans Schekkerman van de jaarlijkse EuroBirdWatch, die afgelopen 30 september 2023 heeft plaatsgevonden, vind je hier.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Verslag EuroBirdWatch 30 september 2023

Interview met Marcel Boer

Marcel Boer legt in dit interview uit hoe hij tot het schrijven van zijn nieuwe vogelboek ‘Vogelfamilies van Nederland’ is gekomen.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Interview met Marcel Boer

In memoriam: Cees op den Velde

In memoriam Cees op den Velde

Op 16 juli 2023 bereikte ons het schokkende bericht dat eerder die dag Cees op den Velde was overleden; hij werd bijna 71 jaar. Cees was op dat moment al twee maanden ernstig ziek maar de diagnose werd pas laat duidelijk. Op 22 juli hebben wij afscheid van hem genomen tijdens een waardige afscheidsdienst in crematorium Alkmaar.

Cees was een steunpilaar in onze Vereniging. Hij was al lang lid en verzorgde als webmaster in z’n eentje onze website. Hij zorgde dat die site up to date was en stuurde ook op verzoek van het bestuur en anderen vaak berichten naar onze leden. Aanmeldingen van nieuwe leden kwamen bij hem binnen via de website en hij hield daarom samen met onze ledensecretaris de ledenlijst actueel. De laatste keer nog op 1 juli van dit jaar! Verder was hij ook een zeer actief lid van de redactie van ons kwartaalblad ‘de Winterkoning’. Hij zorgde ervoor dat alle kopij tijdig binnen kwam en in de juiste volgorde en het juiste format in de nieuwe concept Winterkoning gezet werd; elk kwartaal weer.

Cees speelde ook een sleutelrol bij het maken van een aantal rolbanners waarmee de Vogelwerkgroep naar buiten is getreden tijdens ons 60ste Jubileumjaar. Hij en ik hebben toen samen dagenlang staan te priegelen op zijn computer bij hem in de keuken; die rolbanners worden nu nog steeds gebruikt.

In de Algemene Ledenvergadering van april van dit jaar (!) werd hij op voordracht van het bestuur nog unaniem gekozen tot nieuwe penningmeester van de Vereniging; onwetend van wat de nabije toekomst hem zou brengen. Hij heeft die rol helaas niet meer kunnen oppakken. Vanwege al zijn verdiensten voor de Vereniging heeft het bestuur besloten hem postuum de Bronzen Speld van Verdienste toe te kennen; schrijver dezes heeft die inmiddels overhandigd aan zijn weduwe Hennie.

Als vogelaar nam Cees regelmatig deel aan excursies en hij was een verwoed vogelfotograaf. Hij kon veel en lang praten over apparatuur en benodigde instellingen. Hij was een uitermate prettig mens die anderen altijd rustig, ontspannen en met veel, vaak onderkoelde humor en zelfspot tegemoet trad. Hij maakte altijd een relaxte indruk maar hij deed de dingen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Ik heb daar zelf eerst wel aan moeten wennen maar na een tijdje weet je: het komt gewoon goed, misschien niet nu meteen maar zeker binnenkort want Cees doet het – op zijn eigen manier.

We verliezen met Cees een sleutelfiguur in de Vereniging. Dat verlies valt natuurlijk in het niet bij het verlies dat het overlijden van Cees betekent voor Hennie en haar gezin. We wensen hen daarom veel sterkte en kracht om dit enorme verlies te dragen. Wij denken aan jullie!

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor In memoriam: Cees op den Velde

Zondag 23 april, Kijk op de natuur event Schoorl

Zondag 23 april: Kijk op de natuur event Schoorl

Staatsbosbeheer organiseert samen met Cameraland op zondag 23 april van 10.00-16.00 uur een geweldig evenement voor natuurliefhebbers. Vogelaars, natuurfotografen en andere natuurliefheb-bers kunnen deze dag hun hart ophalen.

Programma Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer heeft voor dit event een gevarieerd programma georganiseerd.
Zo is boswachter Marieke Schatteleijn, bekend van het TV-programma BinnensteBuiten, aanwezig. Tijdens een lezing en wandeling neemt ze je mee op reis door de inspirerende Nederlandse natuur en vertelt aan de hand van thema’s waarom de natuur je blijer, gezonder en creatiever maakt.
Er zijn twee vogel fietsexcursies met Dook Vlugt, een vogelwandeling met aandacht voor vogelzang met Otte Zijlstra en ‘Kijk op de natuur’ wandelingen met Joop de Wit waarbij het gebruik van de ver-rekijker een rol speelt. Deze excursies zijn voor € 8,50 te boeken via de website van Staatsbosbe-heer:
https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/kijk-op-de-natuur-schoorlse-duinen

Voor kinderen is er een leuk programma met o.a. vogelbingo en uilenballenpluizen.
BirdingBreaks natuurreizen, Vogelwerkgroep Alkmaar e.o. en Kwekerij de Zonnehoed, met verkoop van (inheemse) zaden en tuinplanten, zijn aanwezig op het buitenterrein.

Programma Cameraland
Ben je benieuwd welke apparatuur je allemaal kan zien tijden het Kijk op de Natuur? Cameraland heeft diverse leveranciers uit de branche uitgenodigd om de mooiste en nieuwste modellen voor natuur observatie en – fotografie te demonstreren. Al deze apparatuur kun je niet alleen zien, maar ook uitgebreid testen. Er zijn ook experts aanwezig om je uitleg en eventueel persoonlijk advies te geven.
Daarnaast kun je diverse lezingen bijwonen van professionele fotografen en natuurexperts. De le-zingen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk, er is alleen wel een beperkt aantal plaatsen. Zeker weten dat je een lezing kan volgen? Meld je dan snel vooraf aan!
Tot 13 april kan je je mooiste vogelfoto insturen voor de fotowedstrijd ‘Wildlife van de lage landen’.
Kijk voor de voorwaarden van de fotowedstrijd, aanmelden voor de lezingen of informatie over de leveranciers en apparatuur op: https://www.cameraland.nl/kijk-op-de-natuur-2023

Het ‘Kijk op de natuur event’ vindt plaats in het Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1 in Schoorl. Het bekende bezoekerscentrum aan de rand van het breedste duingebied van Neder-land. Je kunt er kiezen uit diverse mooie wandel- en fietsroutes. Kom indien mogelijk op de fiets in verband met beperktste parkeergelegenheid.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Zondag 23 april, Kijk op de natuur event Schoorl

Steun de nieuwe Natuur-herstelwet

 

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=29944

Ook in de Trouw van afgelopen donderdag werd aandacht besteed aan dit prijzenswaardige EU initiatief en de terughoudende reactie van onze overheid waarmee onze positie als vieste jongetje van de klas weer eens werd bevestigd. Het artikel tref je als bijlage.

crop_2022-10-28_Trouw_-_28-10-2022_35

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Steun de nieuwe Natuur-herstelwet