Dagexcursie Friese Wadden, zondag 3 maart 2019

Graag nodigen wij u uit voor de mooie excursie naar de Friese Wadden, onder leiding van Arend de Jong. Verzamelen achter station Castricum om 07:00 uur. Wij zijn ca. 18:00 weer terug.

met vriendelijke groet,

De commissie Lezingen & Excursies

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Dagexcursie Friese Wadden, zondag 3 maart 2019

Excursie 9 februari uitgesteld !!

Beste VWG-leden,

Voor morgen, za-9-feb, hadden we ons verheugd op een dagexcursie naar de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden, o.l.v. Kees Roselaar. Echter, de weerverwachtingen voor zaterdag zijn erg slecht. Harde ZW-wind (tot 7 Bft) en regen. Onder die condities zullen we niet veel kunnen waarnemen en het is de vraag of de Brouwersdam dan überhaupt toegankelijk is. Het zou bovendien erg onaangenaam vogelen zijn.

Om die redenen hebben we besloten de excursie één week uit te stellen. We hopen zaterdag 16 feb (zelfde aanvangstijd) betere condities te hebben.

Met vriendelijke groeten, mede namens Kees en de commissie ‘Lezingen en Excursies’.

Renie van der Werf

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Excursie 9 februari uitgesteld !!

Zeeland, 9 februari 2019

Beste vogel-/natuurliefhebbers,

A.s. zaterdag 9 februari gaan we onder leiding van Kees Roselaar richting de Zuid Hollandse- en Zeeuwse eilanden.
Vertrek achterzijde station Castricum: 7.00 uur tot ca.18.00 uur.

Gebieden die we in het verleden hebben bezocht zijn o.a. de Brouwersdam, de Prunjepolder, Koudekerkse Inlaag, Serooskerke, het Grevelingenmeer en Burgh-Haamstede. We laten ons leiden door Kees.

Bijzondere soorten die tot de mogelijkheden behoren zijn : IJseend, Grote en Zwarte Zee-eend, Roodkeelduiker, Middelste Zaagbek, Eider, Topper, Parelduiker, Roodhalsfuut, Kuifduiker, Geoorde Fuut, Paarse Strandloper, Zeekoet, Zwarte Zeekoet en Flamingo’s……..
Voor actuele waarnemingen, zie bijgaande links :        

Brouwersdam
 https://waarneming.nl/locations/91075/observations

Haamstede Koudekerksche inlaag 
 https://waarneming.nl/locations/5496/observations 

Grevelingen  
https://waarneming.nl/locations/18949/observations                           

Heel graag tot a.s. zaterdag.

Met vriendelijke groet,
Namens de excursiecommissie

Ronald Sunnotel

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Zeeland, 9 februari 2019

Lezing in de Hoep, 6 februari, 20:00 uur

Beste leden van de vogelwerkgroep,

A.s. woensdagavond 6 februari is het zover, de lezing over de Gierzwaluw in De Hoep. Uitgebreide informatie vind u hieronder. Wellicht tot woensdag!

Vriendelijke groet, mede namens Renie en Ronald, Marian van Leeuwen

De Gierzwaluw, raadselen rond een bijzondere stadsvogel.    

Op woensdagavond 6 februari 2019 houdt de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland in samenwerking met PWN een lezing met beelden onder de titel: ‘De Gierzwaluw, raadselen rond een bijzondere stadsvogel worden langzaam ontrafeld’.

De lezing wordt verzorgd door Peter Mol en vindt plaats in Bezoekerscentrum De Hoep aan de Johannisweg 2 in Castricum, aanvang: 20:00 uur.

De lezing is gratis voor leden van de vogelwerkgroep, niet leden betalen drie euro. Er kunnen 114 mensen in de zaal.

Deze lezing gaat over de weinig bekende leefcyclus van de gierzwaluw en het tellen van deze “lastige” vogel.

Gierzwaluwen komen in heel Nederland voor en wonen met zijn allen tussen de mensen in dorpen en steden. Toch was tot voor kort van geen vogelsoort zo weinig bekend als juist van deze cultuurvolger. Zo weten we  tot op de dag van vandaag niet hoe groot de landelijke of provinciale populatie is en of de soort nu voor of achteruit gaat. Terwijl veel vogellaars vrezen dat de soort enorm achteruit gaat. Tellen van gierzwaluwen bleek echter heel lastig en dat kwam niet in de laatste plaats door de raadselachtige wijze van leven van deze vogels. Maar recentelijk worden steeds meer tipjes van de sluier opgelicht. Ook op het gebied van het tellen komt enige beweging. Tussen 2012 en 2016 organiseerden het Gierzwaluwplatform Noord-Holland en Landschap Noord-Holland een gierzwaluw-telling in onze provincie, waarbij een nieuwe methode werd uitgeprobeerd.  Centraal daarbij stond de vraag; gaat de gierzwaluw sterk achteruit, zoals vele kenners vrezen, of niet. En natuurlijk de vraag of de nieuwe telmethode ons verder helpt om de populatie ontwikkeling van gierzwaluwen te kunnen volgen.  Peter Mol, die het tel-project namens Landschap Noord-Holland coördineerde, vertelt op deze avond over de uiterst bijzondere ecologie van de gierzwaluw, de nieuwe kennis die vooral de laatste jaren dankzij nieuwe technieken verworven is, de veronderstelde sterke afname, de problematiek rond het tellen van deze gierzwaluwen en natuurlijk over de uitkomsten van het tel-project volgens de nieuwe methode. Deze uitkomsten blijken verrassend.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Lezing in de Hoep, 6 februari, 20:00 uur

PTT tellingen van Sovon

Beste mede-vogelaars,

Marianne en ik hebben al enkele jaren een PTT-telling uitgevoerd in de Krommenieër Woudpolder. In december hebben we de gegevens ingevoerd en vandaag kregen we een voorlopig verslag van de overige ruim 560 telroutes in een mailtje van SOVON. Hierin stond ook een link naar de voorlopig verslaggeving en deze vond ik erg leuk. Het geeft mooi weer hoe de vogelpopulaties in NL van vele soorten hebben gedragen. Veel leesplezier met het verslag.

https://www.sovon.nl/nl/actueel/nieuws/ptt-telling-de-eerste-resultaten-0

Het .pdf file (klik hier)

Geplaatst in Vogelnieuws | Reacties uitgeschakeld voor PTT tellingen van Sovon