Vacatures Roofvogelwerkgroep

In de voorjaarsvergadering van 1994 kwam Johan Terlingen in de rondvraag naar voren met een oproep om in ons werkgebied een “steunpunt” op te richten voor de Landelijke Roofvogelwerkgroep WRN (destijds WRNON). Henk Schoonenberg, Gerald Corbett en ondergetekende sloten zich bij hem aan om een roofvogelinventarisatie op te starten. Samen met mensen van VWG Alkmaar en IVN Bergen werd de Roofvogelwerkgroep Noord-Kennemerlands Duin (RNKD) opgericht. Vanaf 1995 inventariseren zij het gebied tussen Wijk aan Zee en Camperduin op roofvogels. De beheerders PWN en Staatsbosbeheer krijgen hier jaarlijks een verslag van.
In december hebben we met een gezellige middag ons vijfentwintigjarig jubileum gevierd. Bij deze wil ik Staatsbosbeheer, VWG Midden-Kennemerland en VWG Alkmaar bedanken voor hun financiële steun hiervoor.
Wel kwam naar voren dat we, met name door vergrijzing, in de deelgebieden Heemskerk en vooral Egmond, mensen tekort komen. Daarom deze oproep om mee te helpen aan het onderzoek.

Functieomschrijving

Vanaf februari / maart doorlopen we wekelijks percelen met een groepje van 3 – 7 mensen, op zoek naar nesten (koud zoeken). Later zoeken we ook gericht op basis van nestindicerend gedrag. Eind april wordt met een camera op stok gecheckt op eieren. Daarna laten we nesten zo veel mogelijk met rust. Als het nest goed bereikbaar is worden de jongen geringd. In juli stopt het seizoen, behalve voor fanatieke wespendief adepten.

Vereisten

Enige kennis van roofvogels is een pre, maar een enthousiaste leergierige beginner is ook welkom. Je moet van februari – juli wel wekelijks minimaal een ochtend beschikbaar zijn. De fysieke conditie moet redelijk zijn, het struinen door percelen kan zwaar zijn.

Beloning

  • Mooie momenten van baltsende roofvogels, jongen op het nest (en soms ook een boommarter…).
  • Gezellige ochtenden met andere mensen in het veld.
  • Na het eerste jaar krijg je een duinkaart en vergunning om buiten paden naar roofvogels te zoeken in je deelgebied.

Nadere informatie

Op YouTube staat een korte film over het onderzoek: https://youtu.be/HvY-QAYRfI4. Op de website van onze vogelwerkgroep staat het laatste jaarverslag, met veel mooie foto’s. Als je twijfelt kun je ook een keertje meelopen om te kijken of het wat is voor je.

Contact

Wanneer je interesse hebt of vragen hebt kun je me telefonisch bereiken: 0251-659540.

Henk Levering

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.