Lezing in de Hoep, 6 februari, 20:00 uur

Beste leden van de vogelwerkgroep,

A.s. woensdagavond 6 februari is het zover, de lezing over de Gierzwaluw in De Hoep. Uitgebreide informatie vind u hieronder. Wellicht tot woensdag!

Vriendelijke groet, mede namens Renie en Ronald, Marian van Leeuwen

De Gierzwaluw, raadselen rond een bijzondere stadsvogel.    

Op woensdagavond 6 februari 2019 houdt de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland in samenwerking met PWN een lezing met beelden onder de titel: ‘De Gierzwaluw, raadselen rond een bijzondere stadsvogel worden langzaam ontrafeld’.

De lezing wordt verzorgd door Peter Mol en vindt plaats in Bezoekerscentrum De Hoep aan de Johannisweg 2 in Castricum, aanvang: 20:00 uur.

De lezing is gratis voor leden van de vogelwerkgroep, niet leden betalen drie euro. Er kunnen 114 mensen in de zaal.

Deze lezing gaat over de weinig bekende leefcyclus van de gierzwaluw en het tellen van deze “lastige” vogel.

Gierzwaluwen komen in heel Nederland voor en wonen met zijn allen tussen de mensen in dorpen en steden. Toch was tot voor kort van geen vogelsoort zo weinig bekend als juist van deze cultuurvolger. Zo weten we  tot op de dag van vandaag niet hoe groot de landelijke of provinciale populatie is en of de soort nu voor of achteruit gaat. Terwijl veel vogellaars vrezen dat de soort enorm achteruit gaat. Tellen van gierzwaluwen bleek echter heel lastig en dat kwam niet in de laatste plaats door de raadselachtige wijze van leven van deze vogels. Maar recentelijk worden steeds meer tipjes van de sluier opgelicht. Ook op het gebied van het tellen komt enige beweging. Tussen 2012 en 2016 organiseerden het Gierzwaluwplatform Noord-Holland en Landschap Noord-Holland een gierzwaluw-telling in onze provincie, waarbij een nieuwe methode werd uitgeprobeerd.  Centraal daarbij stond de vraag; gaat de gierzwaluw sterk achteruit, zoals vele kenners vrezen, of niet. En natuurlijk de vraag of de nieuwe telmethode ons verder helpt om de populatie ontwikkeling van gierzwaluwen te kunnen volgen.  Peter Mol, die het tel-project namens Landschap Noord-Holland coördineerde, vertelt op deze avond over de uiterst bijzondere ecologie van de gierzwaluw, de nieuwe kennis die vooral de laatste jaren dankzij nieuwe technieken verworven is, de veronderstelde sterke afname, de problematiek rond het tellen van deze gierzwaluwen en natuurlijk over de uitkomsten van het tel-project volgens de nieuwe methode. Deze uitkomsten blijken verrassend.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.