IJsvogelwerkgroep Midden-Kennemerland
Medio april 2009 is de IJsvogelwerkgroep opgericht met als doel de IJsvogel te beschermen en de leefomgeving te verbeteren in het werkgebied van de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland. Dit doen we door middel van inventarisatie van de populatie en het zoeken naar geschikte broedlocaties. Daarna willen we in goed overleg met de grondeigenaar en beheerder broedwanden aanleggen. Na de aanleg van een broedwand is het blijven monitoren van deze locatie belangrijk voor het bepalen van het succes. Voor het monitoren en onderhouden van de broedwanden zullen leden van de IJsvogelwerkgroep enkele keren per jaar een broedwand bezoeken.
De IJsvogelwerkgroep is altijd geïnteresseerd in waarnemingen van IJsvogels. Meld waarnemingen van IJsvogels daarom op waarneming.nl
De IJsvogelwerkgroep is een onderdeel van de Vogelwerkgroep Midden Kennemerland en bestaat onder andere uit de volgende personen: Hans Stapersma, Renie van der Werf, Vincent van Roemburg, Jan van Leeuwen, Bart Numan, Ko Voorn en Klaas Pelgrim als contactpersoon. Contact is mogelijk via email:
ijsvogelwerkgroep@vwgmidden-kennemerland.nl
IJsvogels komen uit het dal: 2014 een mooi jaar!
In maart 2014 waren er de eerste tekenen. Na de op één na zachtste winter sinds 1706, waren er opvallend meer ijsvogels bij de broedplaatsen dan de laatste drie jaar. Een snelle eerste telling in maart door de IJsvogelwerkgroep voorspelde dat het aantal paartjes mogelijk zou stijgen van 1 naar 5 paar. Die verwachting is niet helemaal uitgekomen. Niet minder dan 4 paar ijsvogels zijn in 2014 vastgesteld als broedvogel. Sinds de oprichting van onze werkgroep hebben we dit nog niet mee gemaakt. Een verhoging met 300% ten opzichte van de 1 paar uit 2013. De zeer zachte winter is daarmee van grote waarde geweest voor de ijsvogelstand in de regio.
Verspreid over de regio kende Midden Kennemerland 4 broedparen en wel in Bakkum, Wijk aan Zee, Buitenhuizen en Heemskerk.
Voorspeld werd ook dat door het gunstige winterklimaat veel ijsvogels eerder tot broeden zouden komen. Daardoor was de kans groot dat veel ijsvogels niet twee, maar hopelijk drie broedsels konden grootbrengen. Ook die voorspelling is uitgekomen.
Uit het onderzoek van de IJsvogelwerkgroep blijkt dat van de 2 broedparen 50% ook een derde broedsel heeft gemaakt. Dat is veel meer dan gemiddeld.Een rekensom over het aantal jonge ijsvogels dat in de regio geboren kan zijn, levert een getal op van ruim 20 jonge ijsvogels. Niet verwonderlijk dus dat deze bijzondere vogel nu weer op veel plaatsen te zien is.
Uit de eerste berichten van diverse gebieden komt ook een heel positief beeld naar voren. Zo is de stand in Noord-Holland gestegen van 40 paar naar bijna 100 paar ijsvogels en in Twente/Achterhoek van 25 naar 100 paar. De kans is daarom groot dat landelijk op minimaal een verdubbeling van het aantal ijsvogelpaartjes in 2014 gerekend kan worden. Dat kan betekenen van 370 paar in 2013 naar circa 750 paar in 2014. Maar dat zal pas eind volgend jaar duidelijk zijn als alle informatie binnen is.
De ijsvogelliefhebbers hopen nu op weer een zachte winter met in 2015 wellicht een nieuw ijsvogelrecord!
We hopen op veel meldingen van waarnemingen aan de werkgroep IJsvogels, zodat we een beeld krijgen van de aanwezige IJsvogels. We zullen de meldingen discreet behandelen, uiteraard mag de melding ook via Waarneming.nl gedaan worden, maar liefst niet te gedetailleerd. Dit om verstoring te voorkomen.
IJsvogels: hoe zien ze eruit?
Niet veel mensen hebben het geluk er eentje te zien, maar veel mensen kennen hem wel: de IJsvogel. De IJsvogel is onmiskenbaar door zijn felle kleuren. Hij heeft een blauwgroene rug en vleugels. Zijn staart en stuit zijn kobaltblauw en hij heeft witte vlekken op de hals en keel. De buik en wang zijn een warm oranjebruin. De poten zijn oranjerood van kleur. De ondersnavel is bij het vrouwtje dofrood is en bij het mannetje geheel zwart.
Mannetje IJsvogel (foto: Wim de Groot)
Vrouwtje IJsvogel (foto: Luc Knijnsberg)