Winterkoninkje
Beste leden van Vogelwerkgroep Midden Kennemerland,

In de Winterkoning van juli kondigden wij een ‘ad hoc excursie Nachtzwaluwen, Schoorlse Duinen’ (rond juli/aug) aan. Echter, kortgeleden zijn er ook zingende Nachtzwaluwen aangetroffen in de omgeving van het ‘Doornvlak’ (NW van Bakkum). Dit is een nieuwe en verrassende ontwikkeling in de duinen van PWN. Punt is dat deze duinen na zonsondergang gesloten zijn voor publiek, terwijl er toch veel vogelaars zijn die deze Nachtzwaluw(en) graag willen waarnemen. PWN (samen met de VWG) wil vogelaars een kans geven deze bijzondere vogels te zien/horen, en wil met een excursie voorkomen dat mensen op eigen houtje ’s nachts het duin ingaan en daarmee de Nachtzwaluwen verstoren.

Vandaar dat we (VWG en PWN) deze excursie op korte termijn, en in de PWN-duinen, organiseren. Wouter Bol, boswachter bij PWN, is onze excursieleider.

Komt deze nachtzwaluw-excursie dan in plaats van die in de Schoorlse Duinen? Dat valt nog niet te zeggen. Het zal er ook van afhangen of we de PWN-Nachtzwaluwen (goed) zullen waarnemen. Beschouw de aanstaande excursie dus toch maar als een ‘extra’, speciaal bedoeld voor vogelaars die juist deze Nachtzwaluwen willen waarnemen. Maar: iedereen is welkom!

Het plan is als volgt: onder leiding van Wouter Bol organiseren we de excursie op a.s. vrijdagavond 21-juni. We verzamelen om 21:45 uur op de PWN-parkeerplaats ‘Noorderstraat’; zie (https://www.google.nl/maps/dir/52.5741117,4.6551399/52.5740584,4.6530378/@52.5729501,4.653271,17z/data=!4m2!4m1!3e0). Daarvandaan is de afstand naar het Doornvlak ca. 2 km. Neem, indien mogelijk, uw fiets mee. Anders moet je een half uurtje lopen. Zowel de fietsers als de wandelaars worden door ons naar ‘de plek’ geleid. Wellicht worden de Nachtzwaluwen pas rond 23:00 uur actief, dus zijn we pas tegen twaalven weer bij de parkeerplaats.

Let op: neem je PWN-toegangskaart mee, of koop een dagkaart (automaat ter plekke).

Voor nadere info: neem a.u.b. contact op met ons op (excursies.lezingen@vwgmidden-kennemerland.nl of 072-5337078).

Met vriendelijke groeten,

Renie van der Werf (commissie Lezingen en Excursies), mede namens Wouter Bol (PWN)


MailPoet