Winterkoninkje
Beste leden van Vogelwerkgroep Midden Kennemerland,

De weersverwachtingen voor het komend weekend zijn een stúk beter dan die van afgelopen zondag. Daarom hebben we besloten de ochtendexcursie ‘Zuidpier IJmuiden en Kennemermeer’, o.l.v. Arend de Jong, alsnog door te laten gaan op:
- Aanstaande zondag, 19 januari.
- Vertrek vanaf achterzijde station Castricum (nabij Huis van Hilde): 9.00 uur; tot ca. 13.00 uur.

Korte omschrijving:
Ruim drie kilometer vanaf de monding van het Noordzeekanaal strekt de Zuidpier zich uit richting Engeland. Sinds 1993 liggen er een jachthaven en een binnenmeer, het Kennemermeer, op de plaats van de voormalige strandvlakte.
De Noordpier van Wijk aan Zee / Velsen-Noord is net als de Zuidpier van IJmuiden gemaakt om verzanding van de haven te voorkomen, en om zeeschepen een veilige doorvaart naar de sluizen van het Noordzeekanaal te bieden.
IJmuiden is zeer populair bij vogelaars en fotografen, en biedt ons de mogelijkheid de jaarlijst met wat soorten aan te vullen. Vooral ook tijdens of na stormachtig weer is het een uitstekende plek.
Verder zijn vrijwel altijd aanwezig de Paarse Strandloper, Oeverpieper en de diverse soorten meeuwen. Ook mogelijk zijn Kuifaalscholver, Sneeuwgors, Zeekoet, duikers, Jan-van-gent, Bruinvis en Zeehond.

Voor actuele waarnemingen, zie bijgaande links:
https://waarneming.nl/locations/15177/observations/
https://waarneming.nl/locations/84130/observations/

Met vriendelijke groeten,

Renie van der Werf,
namens commissie 'Lezingen en Excursies' van Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland
MailPoet