Winterkoninkje
Beste leden van Vogelwerkgroep Midden Kennemerland,

A.s. zondag beginnen we met onze jaarlijkse uitslaapexcursie, en gaan we onder leiding van Arend de Jong vogelen in IJmuiden.
Vertrek achterzijde station Castricum: 9.00 uur; tot ca.13.00 uur.

Ruim drie kilometer vanaf de monding van het Noordzeekanaal strekt de Zuidpier zich uit richting Engeland. Sinds 1993 liggen er een jachthaven en een binnenmeer, het Kennemermeer, op de plaats van de voormalige strandvlakte.
De Noordpier van Wijk aan Zee/Velsen Noord is net als de Zuidpier van IJmuiden gemaakt om verzanding van de haven te voorkomen, en om zeeschepen een veilige doorvaart naar de sluizen van het Noordzeekanaal te bieden.
IJmuiden is zeer populair bij vogelaars en fotografen, en biedt ons de mogelijkheid de jaarlijst met wat soorten aan te vullen. Vooral ook tijdens of na stormachtig weer is het een uitstekende plek.
Verder zijn vrijwel altijd aanwezig de paarse strandloper, oeverpieper en de diverse soorten meeuwen. Ook mogelijk zijn Kuifaalscholver, Sneeuwgors, Zeekoet, duikers, Jan-van-gent, Bruinvis en Zeehond.

Voor actuele waarnemingen, zie bijgaande links :

https://waarneming.nl/locations/15177/observations/?

https://waarneming.nl/locations/84130/observations/?

Bij windkracht vijf of meer is het gevaarlijk én verboden de pier voorbij het hek te betreden. Wanneer de pier afgesloten is, zijn er voldoende alternatieve mogelijkheden op het strand en bijvoorbeeld de haven en het Kennemermeer.

Heel graag tot a.s. zondag.

Met vriendelijke groeten,

Ronald Sunnotel,
namens commissie 'Lezingen en Excursies' van Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland
MailPoet